Обиколка из Белград и Пирот

Западната ни съседка Сърбия е страна с богата история, култура и многообразие на природни забележителности. Тръгвайки от столицата, която колкото интересна, толкова и не очарователна Белград, посетителя може да усети микс от страст, хедонизъм и финес.

Архитектурата на града може да се нарече смесица между старинни и грандиозни постройки, наобиколени от грубовати бетонни сгради. И колкото и монотонна на моменти да е обиколката из сръбската столица, така и туриста може да усети полъха от отминалите времена, да се докосне до частици, които като „скъпоценни камъни“ се открояват на цялата сивота. Намиращ се на две реки Сава и Дунав, още в древността, крепост Калемегдан е бранила града от нападения. От нея до Белград се простира търговска улица наречена „Княз Михаил“, а по цялата й дължина се простират множество ресторанти, заведения, кафенета, книжарници, магазинчета, галерии, преливащи от посетители и предлагащи сувенири за спомен.

И както вече знаем още преди да се отправим към тази съседна на България страна, в Сърбия хората обичат да се веселят. С това те се откъсват от мрачното и натоварващо ежедневие и дори попаднал веднъж сред веселбата на сърби и най-скованият турист ще забрави за миг всичко останало и обременяващо.

На фона на всичко, което може да предложи Белград и Сърбия като цяло, чужденеца често си задава въпроса дали хората въобще работят в тази страна. Тук сякаш всеки ден е почивен, а всяка вечер (нашенска) петък вечер. Не случайно и масовото разбиране, че местните на Белград си падат по нощния живот. Музика, танци и песни могат да се учат до рано зори по улиците, а заведенията не затварят преди изгрев слънце.

Пирот е друг град и община в Сърбия. Разполага се в югоизточната част на страната и е административен център. Населението му наброява 40 000 души. По протежение на територията му се разполагат множество географски обекти с национална стойност. Сред тях са Стара планина, Белава, Влашка планина, Сува планина и няколко реки, едни, от които минават директно през града. Такива са – Нишава, Расничка Река, Ерма, Височица, Темстица. В Пирот се намират и няколко красиви езера – Беровачко езеро, Завой, Крупач и Суково.

Градът Пирот се слави с богата културна история, впечатляващи православни храмове, манастир като Св. Йоан Богослов и Св. Жорж, църквата Св. Петка. Някои от тях съществуват от 14 век.

Пирот носи и славата си на град на занаятите. В града и днес могат да се закупят ръчно тъкани килими от естествена вълна, а това е един от символите на града, пренесен от стари времена.